Menu Sluiten

Ketonen meten

Tijdens een keto of koolhydraatarm voedingspatroon bestaan de maaltijden uit weinig tot geen koolhydraten. Gezonde natuurlijke vetten voeren in dit voedingspatroon de boventoon. Hierdoor zal jouw lichaam zijn glycogeenvoorraden opmaken en op zoek gaan naar een alternatieve energiebron. Door de verbranding van vetten zal het lichaam ketonen aan maken. Deze ketonen zijn een geweldige energiebron voor lichaam en geest. Zodra het lichaam vetten verbrand voor energie noemen we dit ketose.

Maar hoe weet je nu zeker of je in ketose bent en of je het meeste rendement uit jouw voedingspatroon haalt. Natuurlijk zijn er keto symptomen waaraan je kunt herkennen dat jouw lichaam in ketose is maar de beste manier is gewoon testen. Ketonen meten kan op een drietal verschillende manieren. Het is belangrijk om de verschillende manieren van testen te begrijpen en hoe je de meest nauwkeurige resultaten verkrijgt. We gaan het uitleggen.

Waarom ketonen testen? 

Een keto voedingspatroon is een zeer specifiek voedingspatroon. Om in ketose te raken en te blijven is het belangrijk dat je keto vriendelijk voedsel eet met weinig tot geen koolhydraten. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op jouw ketose maar ook op de hoeveelheid ketonen die door jouw lichaam worden aangemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat en de hoeveelheden die gegeten worden maar ook hoe actief jij bent heeft invloed op de aanmaak van ketonen. Al deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid ketonen en de bloedglucosespiegels van het lichaam. Dit kan dus betekenen dat je maximaal je best doet om een goede ketose te bereiken maar dat je niet het gewenste effect bereikt. Om er zeker van te zijn dat het complete voedingspatroon klopt is het belangrijk om de hoeveelheid ketonen te testen. Ook om te zien wat inspanningen, keto vriendelijke zoetstoffen (of juist niet) en andere voedingsmiddelen met je ketose doen is testen een goede optie.

Er zijn verschillende manieren om ketonen te testen. Welke test voor jou het beste werkt is afhankelijk van verschillende factoren zoals; in welke fase van het keto voedingspatroon zit je, hoe belangrijk is een perfecte uitslag en wat is het budget wat je wenst te besteden aan een test.

Ketose urine test strips

Ketose urine test strips zijn de meest goedkope manier van het testen van ketonen. Deze test strips geven een snel resultaat of er wel of geen ketonen aanwezig zijn in het lichaam. Door deze test strips onder te dompelen in jouw urine zal deze bij de aanwezigheid van ketonen verkleuren. Hieruit kun je opmaken dat je lichaam zijn glycogeenvoorraden heeft opgebruikt en vetten verbrand voor energie. Je bent in ketose. Ondanks het feit dat deze test strips laten zien of je in ketose bent zijn ze onnauwkeurig in het bepalen van het stadium van nutritionele ketose en hoe goed jouw lichaam ketonen als brandstof gebruikt.

Als je gaat starten met een keto voedingspatroon kunnen urine test strips prima werken. Simpel gezegd is het dan; ja of nee ik ben in ketose. Naarmate je langer in ketose bent en fatt adapted raakt zal het lichaam efficiënter met zijn ketonen om gaan. Hierdoor komen er minder ketonen in de urine en zullen de test strips minder of helemaal niet meer verkleuren. Het lijkt dan of je niet eer in ketose bent terwijl je dat misschien wel gewoon bent.  Mocht je willen starten met ketose urine test strips dan zijn bijvoorbeeld de test strips van Keton1 een prima hulpmiddel.

Ketonen ademtest

Wanneer het lichaam in ketose is maakt het ketonen aan. Een van de ketonen betreft aceton. Aceton is een bijproduct van het vetmetabolisme. Aceton is meetbaar in de uitgeademde lucht. Je zou de manier van meten met een ketonen ademmeter het beste kunnen vergelijken met een adem alcohol tester.

Wanneer je een meting gaat doen in uitgeademde lucht zijn er verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de meting. Denk hierbij aan bijvoorbeeld menthol zoals dat voorkomt in kauwgom en pepermuntjes maar ook omgevingsfactoren als temperatuur en luchtvochtigheid kunnen een meting beïnvloeden.

Maar een juiste ketone meting in adem vergt ook nog wat oefening. De aceton deeltjes verzamelen zich diep in de longen. Het is dus belangrijk dat er bij het testen gebruik wordt gemaakt van het laatste beetje lucht dat aanwezig is in de longen. In het begin is het dan ook best lastig om een juiste meting te verkrijgen. Het is dan ook vrij logisch dat metingen kunnen fluctueren op basis van de hierboven omschreven variabelen. Wil je toch een ketonen ademtest uitproberen kies er dan eentje met een goede en betrouwbare kalibratie.

Bloed ketonen meter

De naam zegt het al. Een bloed ketonen meter meet de hoeveelheid ketonen in het bloed. Van alle ketonen meters is de bloed ketonen meter veruit de meest nauwkeurige. Door een eenvoudig en vrijwel pijnloos prikje in de vinger, kan doormiddel van een klein druppeltje bloed, de hoeveelheid ketonen in het lichaam worden gemeten.

Een bloed ketonen meter meet het keton bèta-Hydroxybutyraat. Bèta-Hydroxybutyraat is het belangrijkste keton dat jouw lichaam gebruikt voor energie en focus. Hierdoor is het automatisch dus ook het belangrijkste keton om te meten. Beta-Hydroxybutyrate wordt gevormd uit  Acetoacetate. Technisch gezien is dit eigenlijk geen keton omdat zijn structuur afwijkt.

De testuitslag op de bloed ketonen meter weerspiegelt het ketonenniveau in jouw lichaam. Het is een real time meting die laat zien hoe je er nu voor staat. Ketonen zijn een geweldige brandstofbron die je maximaal in moet zetten. Hoe fijn is het om op ieder moment te weten hoe het gesteld is met de ketonen levels in jouw lichaam. Zo pas je snel jouw voedingspatronen aan en behaal je maximale resultaten uit jouw keto voedingspatroon. Geen schattingen meer, wat you see is what you get. 

ketonenmeter

eBketone Full Kit

De eBketone Full kit is ook een echte Full Kit. Geen verassingen achteraf want deze kit omvat alles wat je nodig hebt om te starten met het meten van ketonen in je bloed.