Menu Sluiten

Wat zijn Ketonen

Ketonen zijn in water oplosbare moleculen die in de lever worden aangemaakt wanneer het lichaam vetten verbrand voor energie.  Het zijn dus lichaamseigen  energiebronnen. Net als glucose worden ketonen gebruikt voor energie. De lever maakt ketonen aan op die momenten dat de glycogeenvoorraden zijn opgebruikt. Op het moment dat het lichaam de voorraden glycogeen heeft opgebruikt zal het ketonen inzetten als alternatieve energiebron. Deze metabolische staat van het lichaam noemen we ketose.  

De 3 Ketonen

Acetoacetaat betreft het eerste keton dat vrijkomt bij de verbranding van vetten. Acetoacetaat kan ook worden omgezet naar Beta-Hydroxybutyrate (BHB) of aceton. Beta-Hydroxybutyrate (BHB) wordt gevormd uit Acetoacetaat. 

Aceton wordt als bijproduct van Acetoacetate geproduceerd en kan zeer snel worden afgebroken. Aceton zal het lichaam verlaten via de urine en ademhaling. 

Beta-Hydroxybutyraat wordt gevormd uit Acetoacetate. Strikt genomen wordt BHB niet als keton gezien omdat zijn structuur afwijkt.

ketonenmeter

eBketone Full Kit

De eBketone Full kit is ook een echte Full Kit. Geen verassingen achteraf want deze kit omvat alles wat je nodig hebt om te starten met het meten van ketonen in je bloed.